Rodzinne warsztaty kulinarne Fundacji Szkoła na widelcu
Rodzinne warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych organizowane przez Fundację Szkoła na widelcu odbywają się raz w miesiącu w przestrzeni FoodLabStudio na warszawskim Mokotowie. Studio kulinarne to naprawdę ciekawy cel na wycieczkę dla niejednego dorosłego i malucha. Warsztaty są bardzo profesjonalnie zorganizowane. Nie ma czasu na nudę. Tym razem warsztaty świąteczne Jak pachną Święta? poprowadziła Marta Wajda. Do zrobienia w 3 godziny mieliśmy szybkie pierniczki, makowiec, pierogi ruskie oraz z kapustą i grzybami. Kto chciał i mógł, na deser wypił gorącą czekoladę. Tempo przygotowania dań jest bardzo sympatyczne, bo trochę rzeczy jest już przygotowanych częściowo przez organizatorów – np. farsz do pierogów. Można miło spędzić czas, czegoś się nauczyć, ale też odpocząć, bo nie przypomina to wyścigu z znanych teleturniejów o tytuł masterchef czy topchef. Jest czas na nowe znajomości – wśród dużych i małych. Jest czas na kawę i kawałek ciasta z przygotowanego bufetu. Dzieci mogą też zmienić aktywność na plastyczną, jeśli chwilowo zmęczy je stanie „przy garach”. Bardzo miłym akcentem tej edycji był początek warsztatów – dzieci wykonywały szybką pracę plastyczną (pocztówka ze stempelkowym reniferem), a rodzice mogli posłuchać kilku słów od właściciela studia i założyciela Fundacji Szkoła na Widelcu – Grzegorza Łapanowskiego. Opowiedział uczestnikom trochę o działaniach Fundacji, o wyzwaniach, jakie się pojawiają, gdy chce się poprawiać jakość żywienia w placówkach edukacyjnych, jak pracować z dziećmi nad zmianą nawyków żywieniowych oraz …. pokazał, jak sprawnie zabrać się do filetowania ryby. Klimat świąteczny w każdym calu.
Zdjęcia powiedzą Wam jeszcze więcej. Na pewno będziemy bacznie obserwować repertuar warsztatów w kolejnych miesiącach i informować naszych czytelników o kolejnych edycjach.














Zostaw odpowiedź