Dziś 4 fajne miejsca w sieci, które zdrowo żywią dzieci, a będzie tego więcej 😉 Każdy posiłek w ciągu dnia przyrządzamy z innym blogiem. Czerpcie garściami inspiracje i polecajcie takie miejsca dalej.
Prezentujemy blogi kulinarne, które są kopalnią pomysłów na przepisy dla dzieci. Starałam się wybrać takie, gdzie jedzenie jest wspólne i rodzinne. To po prostu zdrowe, smaczne i proste dania dla rodziny. Dorośli też pojedzą.
Wydaje mi się, że kuchnia od początku życia malucha powinna być wspólna i rodzinna, a wielu jedzeniowych, dziecięcych kłopotów można wtedy uniknąć. Każdy ma oczywiście swoje smaki i preferencje, ale niekoniecznie dzielą się na dziecięce i dorosłe. Wszystko ląduje razem na stole i każdy czegoś próbuje. Często pojawienie się dziecka w rodzinie „poprawia” jadłospisy również dorosłym.
Foodziaki wybrały dla Was po jednym przepisie z każdej ze stron, który wydaje się być właśnie taki bardzo rodzinny, ale co ważne – fajny również do przygotowania wspólnie. Gotujesz z dzieckiem – dajesz mu moc!
Od rana do wieczora jemy zdrowo, a więc:
1. Śniadanie z Am mniam
U autorki bloga – Magdy Gembackiej – jest zdrowo i pysznie, ale również pięknie i apetycznie. Zdjęcia nakręcają czytelników do wypróbowania każdego przepisu. Znajdziecie tu przepisy kuchni roślinnej, bazującej na produktach nieprzetworzonych i niskoprzetworzonych.
Wybraliśmy przepis na pastę kanapkową – dzieciaki mogą zgniatać marchewkę widelcem na talerzyku, mieszać kolejne składniki, odmierzać łyżeczkami składniki, ucierać kmin rzymski w moździerzu itp.
Fot. Magda Gembacka Ammniam
Zajrzyjcie do przepisu na pastę z czerwonej soczewicy i marchewki nie tylko na kanapki
Po więcej zapraszam do Magdy Gembackiej i do jej Am mniam.
2. Obiad z Bistro mama
Justyna jest „bardzo gotującą” mamą 7-letniej Hanuty i 3-letniego FrAniołka, u niej na pewno znajdziecie coś dla najwybredniejszych maluchów.
Wybraliśmy przepis na naleśniki niezwykłe, bo zielone (powalają kolorem). Dzieciaki przy naleśnikach zawsze mogą poszaleć, a te będą zadziwiające. Odmierzanie proste, bo ilości podane w szklankach – dzieci to lubią ;-), mieszanie może być ręczne – trzepaczką, można postawić małego szefa przy mikserze. A twarożek również do przygotowania widelcowego dla szkraba.
Fot. Bistromama.pl Justyna Osiecka-Sułek
Szpinakowe naleśniki z twarożkiem
Składniki na naleśniki:
½ – ¾ szklanki rozdrobnionego szpinaku (rozmrożonego)
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody mineralnej gazowanej
2 jajka
½ łyżeczki soli
50 g roztopionego masła
W misie lub w dzbanku miksera umieszczamy szpinak, mleko, jajka, sól oraz przesianą mąkę. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy wodę. Na patelni topimy masło, gorące wlewamy do ciasta i od razu mieszamy. Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Po usmażeniu każdego naleśnika odkładamy go na talerz i przykrywamy pokrywką lub drugim talerzem, dzięki temu naleśniki będą elastyczne i nie będą się łamać.
Składniki na wypełnienie:
300 g półtłustego twarogu
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki rozgniatamy widelcem, można je również zmiksować na gładką masę. Serem smarujemy naleśniki, składamy w trójkąt zwijamy w rulon. Przed podaniem podgrzewamy.
Po dużo, dużo więcej zapraszamy do Bistro Mamy.
3. Deser z Ala’antkowe BLW
Ten blog to coś szczególnie dla tych mam, które dopiero zaczynają swoją drogę z kuchnią dla malucha. O metodzie wprowadzania pokarmów stałych do diety BLW – Bobas Lubi Wybór (w ogryginale – Baby led weaning) przeczytacie tam wszystko.
Wybraliśmy przepis na murzynek. Dzieciaki mogą blendować, no i cudownie wszystko mieszać w misce. Warto też opowiedzieć dzieciom przy okazji takiego przepisu, o co chodzi z tymi suszonymi owocami? Jak powstają, dlaczego są słodkie i zdrowe? Starszym dać do spróbowania przed namoczeniem i po, obserwować różnice i tłumaczyć, opowiadać, gawędzić. One pochłaniają wiedzę w takich momentach. W każdym przepisie, gdzie ubija się oddzielnie białka robimy atrakcję z pokazywania tej magii piany.
Murzynek jaglany ze śliwkami
Składniki:
3/4 szklanki kaszy jaglanej (surowej);
2 szklanki wody (do got. kaszy);
5 łyżek kakao / karobu;
15 suszonych daktyli;
8 suszonych śliwek;
3/4 szklanki wody (do zamoczenia tych suszonych owoców);
3łyżki oleju;
3 jajka (osobno żółtka, białka);
3-4 śliwki;
opcjonalnie 2 łyżki amarantusa ekspandowanego.
W kubek nalewamy 3/4 wody, wrzucamy daktyle i śliwki.Moczymy ok. 30min; blendujemy razem z wodą w której moczyliśmy owoce.
Kaszę płuczemy 2x gorącą wodą. Wrzucamy do wrzątku (2 szklanki wody) i gotujemy na b. małym ogniu (pod przykryciem cały czas) 25min. Studzimy. Blendujemy na gładko.
W misce łączymy: kaszę, zblendowane owoce, kakao/karob, żółtka, olej. Mieszamy mikserem chwilę, aż powstanie jednolita masa.
Białka ubijamy na pianę i łyżką przekładamy do masy jaglanej. Mieszamy łyżką całość. Przelewamy na małą blachę lub tortownicę (wyłożyć papierem do pieczenia).
Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy na ćwiartki. Układamy na wierzch ciasta w ok. 3cm. odstępach skórką do dołu. Posypujemy amarantusem.
Pieczemy w 180’C przez godzinę. Kroimy dopiero gdy ciasto ostygnie.
UWAGA! Ciasto jaglane jest bez maki- dlatego nie będzie twarde/ zwarte tak bardzo jak tradycyjne ciasto „Murzynek”. Jeśli ktoś nie lubi takiej miękkiej, rozpadającej się (lekko się rozpada, spokojnie nie wychodzi papka, tylko miękkie ciasto) konsystencji to proponuję dodać ok. 2 kopiastych łyżek mąki pszennej lub 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej podczas mieszania ciasta mikserem.
Po więcej zapraszamy do Asi i Ani z Ala’Antkowe BLW.
4. Kolacja ze Smakoterapią
Matka Smakoterapia jest teraz ogromnie znaną matką gotującą, nie tylko z sieci, ale również i z Kuchnia TV, gdzie ma własny autorski program kulinarny UgotujmiMamo. Blog inspiruje do wielu zdrowych eksperymentów.
Przepis, który nam się spodobał na kolację na chlebek jaglany do obejrzenia o TU.
*wszystkie zdjęcia i przepisy zostały umieszczone za zgodą ich autorów*
A Wasze fajne miejsca w sieci, które zdrowo żywią dzieci?
Zostaw odpowiedź