Dlaczego powstał portal Foodziaki i jaka jest jego idea napisałam tu. Najogólniej misją Foodziaków jest promowanie wspólnego, rodzinnego gotowania z dziećmi oraz rozwijanie w maluchach pasji do odkrywania smaków i tworzenia w kuchni. Foodziaki uwielbiają, gdy dzieci gotują. Wszystkich chętnych do współpracy, która wpisuję się w misję Foodziaków zapraszam do kontaktu.
Foodziaki to było moje pierwsze miejsce na mówienie o miłości do gotowania z dziećmi. Później była kolejna miłość Fundacja Szkoła na Widelcu i wiele projektów prowadzonych razem. Uruchomienie wspaniałej platformy edukacyjnej i programu Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu.
Wszystkich czytelników zachęcam do komentowania lub pisania do mnie, w sprawach kulinarno-dziecięcych.
Gotujesz z dzieckiem – dajesz mu moc!
Julia Antczak
juliaweronika@o2.pl
Lubię to uczucie, kiedy w moim domu „jest ugotowane”. Kiedy upiekę chleby i studzą się na kratce, pasta do pieczywa lub dip do wieczornych podjadanek chłodzi się w lodówce. Kiedy jest przygotowane ciasto na gofry albo studzi się sernik w piekarniku a upieczone buraki czekają na swoją kolej by wylądować w sałatce.
Smak, jedzenie, gotowanie, pieczenie to magia mojego życia. Wierzę głęboko w to, że gotowanie z dziećmi, spędzanie z nimi czasu przy wspólnym stole, poszukiwanie ulubionych smaków, polowanie na produkty na bazarku i pokazywanie skąd się wzięło to, co jemy to forma okazywania miłości i troski. To bycie tu i teraz, ale i inwestowanie w zdrowy rozwój swojego dziecka. Jestem z wykształcenia psychologiem. Gotuję w kuchni głównie z 10-letnią córką, 7-letnim synkiem i 2-letnią córeczką. Mam ekipę. I działam z nimi cuda. #gotujemyrazem #gotujzdzieckiem