kokosanki deser bez mleka kokosanki deser bez mleka

Deser bez mleka, niemożliwe? Może kiedyś się to wydawało trudne, ale nie w tych czasach, kiedy internet jest pełen inspiracji dla mam alergików, a na pierwszym miejscu bestsellerów wśród książek (nie tylko kulinarnych, tylko w ogóle książek !!) długo była pozycja Jadłonomia z przepisami wegańskimi.

My dzisiaj jednak inspirujemy się przepisami z książki Skrzat gotuje bez laktozy, o której niedawno pisaliśmy tu.

Kokosanki – Czapki skrzatów – przepis pochodzi z książki Skrzat gotuje bez laktozy

(robiliśmy z połowy poniższej porcji i wyszło nam około 20 kokosanek o średnicy ok.4 cm)

4 jajka

25 dag białego/brązowego cukru

szczypta soli do białek

40 dag wiórków kokosowych

3 łyżki otrębów owsianych lub zarodków pszennych

1. Same żółtka ubijamy z cukrem. Dodajemy do nich wiórki oraz otręby i zarodki. A dzieci mogą mieszać i mieszać – uwielbiają to. Można też ręką :)

2. Białka w drugiej misce ubijamy na sztywną pianę i dodajemy w tym czasie magiczny składnik – szczyptę soli – to rola dla naszego pomocnika. Nawet obserwacja miksera w tym wypadku bywa dla dzieci fascynująca. Jakie to odlotowe, że z jakiegoś białego płynu zrobi się lekka biała chmurka, która jeszcze w dodatku nie wypada z miski, gdy się ją odwróci do góry nogami.

3. Mieszamy dwie masy razem. Pomocnik znów ma okazję wykonać ukochaną czynność małych szefów – MIESZAĆ.

4. Formujemy super piramidki o średnicy ok. 3-4 cm. To nie jest łatwe zadanie, bo „maziaja” jest trochę mało podatna na lepienie. Moje dziecię się poddało i lepić musiałam ja.

5. Mały szef kuchni pomaga przygotować blachę. Ucina odpowiednio arkusz do papieru do pieczenia.

6. Pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut. Lepiej krócej, bo nie będą twarde, tylko takie bardziej ciągutki. Studzimy na kratce. I tu ćwiczymy sami ze sobą i z dziećmi CIERPLIWOŚĆ.

Smacznego dla skrzatów.

Kokosanki deser bez mleka

 

 

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany