Sezonowo i lokalnie. Te dwa słowa są cały czas w kuchni na topie, nawet jeśli przychodzą różne mody kulinarne to jadłospis oparty na tym, co znajdziemy na lokalnym bazarku zawsze wygra. Natura jest mądra. W każdym wymiarze, również kulinarnym. Uczę tego dzieci.

Uczę je również gotowania, bo uważam że jest to umiejętność tak samo potrzebna, jak pisanie, czytanie, dodawanie, znajomość języków czy jeżdżenie na rowerze.

Czy w wieku kilkunastu lat Twoje dziecko umie już gotować? Wie, jakie warzywa są sezonowe, lokalne? Jak na ich bazie ugotować sobie wartościowy posiłek? Nie? A to kiedy się nauczy? Przecież angielski zna już perfect…. Jak będzie żywić się na studiach? Co zaproponuje później swoim dzieciom?

Chciałabym, aby nastała moda wśród nastolatków na gotowanie, na fajną śniadaniówkę. W tym roku z pomocą idzie wspaniała kampania Pora na pomidora, w ramach której promowane są polskie owoce i warzywa.

Moda na zdrową dietę staje się coraz bardziej popularna, także wśród nastolatków. Często jednak młodzież nie wie, jak odpowiednio stworzyć zdrowy, a jednocześnie smaczny jadłospis. Aby pomóc odpowiednio bilansować dietę i pokazać, że zdrowe odżywianie się nie jest trudne i nudne, organizatorzy kampanii „Pora na pomidora”  przeprowadzą w wybranych szkołach warsztaty, zachęcające do włączenia warzyw i owoców do codziennego jadłospisu. Już w najbliższy piątek gimnazjaliści z Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Nowej Wsi w woj. mazowieckim przekonają się, jaki potencjał kulinarny drzemie w rodzimych sezonowych warzywach i owocach.

W piątek, 23 września br., w ramach szóstej edycji kampanii „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców” razem z Fundacją „Szkoła na widelcu” zostaną przeprowadzone warsztaty dla gimnazjalistów. Uczniowie z Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Nowej Wsi spotkają się z wykwalifikowanymi specjalistami, którzy pokażą im, w jaki sposób można zadbać o zdrowie, kondycję fizyczną, urodę i samopoczucie poprzez codzienne spożywanie zalecanej porcji owoców i warzyw.

Będę miała okazję uczestniczyć w tych warsztatach i powiem szczerze, że jestem ciekawa ogromnie, jaki poziom umiejętności będzie miała młodzież i ile będzie wiedzieć na temat różnorodności polskich owoców i warzyw.

Będzie relacja. Wypatrujcie kolejnego wpisu :-).

logo-pnp

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

pomidory02

salata-dla-dzieci-4

 

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany