MOC 00

Foodziaki powstały z pasji do gotowania i z miłości do dzieci. Spędzanie czasu z dziećmi, rozmawianie i odkrywanie przed nimi świata daje ogrom radości. W zabieganym świecie nie zawsze mamy tyle czasu dla dzieci, ile byśmy chcieli. Czemu nie połączyć obowiązków domowych, fajnej zabawy i
aktywnego bycia razem?

Kuchnia jest świetnym miejscem do tego, aby budować więź z domownikami, plotkować przy wspólnym szykowaniu posiłków. Czasem mogą być to duże przygody kulinarne dla małych szkrabów, a niekiedy zwykłe odmierzanie składników czy podawanie produktów. Mały kucharz w domu to fajna sprawa!

Ucząc dziecko gotować dajesz mu moc. Maluchy kochają pracę w kuchni. Lubią czuć, że pomagają, że są ważne, wejść na chwilę w rolę dorosłych. Kucharzenie pozwala im poczuć, że są twórcami czegoś prawdziwie potrzebnego. Poczucie własnej wartości, zdrowe nawyki, dobra organizacja pracy, przyglądanie się procesom chemicznym, znajdowanie odpowiedzi na pytania o pochodzenie składników potraw – to tylko kilka wartości, jakie gotowanie daje dzieciakom.

Powodów, dla których warto gotować z dziećmi jest mnóstwo i są to naprawdę konkrety.

Misją FOODZIAKÓW jest promowanie wspólnego, rodzinnego gotowania z dziećmi oraz rozwijanie w maluchach pasji do odkrywania smaków i tworzenia w kuchni. Niech gotowanie bawi od małego!

Gotujesz z dzieckiem – dajesz mu moc!

Kilka słów o mnie

 

Lubię to uczucie, kiedy w moim domu „jest ugotowane”. Kiedy upiekę chleby i studzą się na kratce, pasta do pieczywa lub dip do wieczornych podjadanek chłodzi się w lodówce. Kiedy jest przygotowane ciasto na gofry albo studzi się sernik w piekarniku a upieczone buraki czekają na swoją kolej by wylądować w sałatce.

Smak, jedzenie, gotowanie, pieczenie to magia mojego życia. Wierzę głęboko w to, że gotowanie z dziećmi, spędzanie z nimi czasu przy wspólnym stole, poszukiwanie ulubionych smaków, polowanie na produkty na bazarku i pokazywanie skąd się wzięło to, co jemy to forma okazywania miłości i troski. To bycie tu i teraz, ale i inwestowanie w zdrowy rozwój swojego dziecka. Jestem z wykształcenia psychologiem. Gotuję w kuchni głównie z 5-letnią córką, ale w gotowanie bawię się też  z 1,5 rocznym synkiem.

Foodziaki, mały kucharz, gotowanie z dziećmi