Musi się tu pojawić recenzja tej książki, bo przecież to nasz temat. Mali szefowie kuchni autorstwa Josepha Seeletso. Bohaterami są jednak mocno zaawansowani adepci sztuki kulinarnej (niektórzy wcale nie tacy mali). Przynajmniej takie robi to wrażenie, gdy patrzy się na potrawy, które przygotowują.

Książkę Mali szefowie kuchni ciężko jest odbierać, jako pozycję literacką stricte dla dzieci, raczej to klimat młodzieżowy. Może zachęcić nastolatków do wkroczenia na drogę szlifowania swoich talentów kulinarnych. To chyba też fajny prezent dla uczestnika castingów Masterchef junior.  Jest to po prostu autorska książka kulinarna szefa kuchni Josepha Seeletso, w której część potraw przyrządzają młodzi fascynaci kulinariów.

To, co może wyróżniać projekt to wstęp. Książkę rozpoczyna wycieczka kulinarna do Londynu, w którą małych szefów zabiera autor. Przenosi ich do swojego świata, który ukształtował go, jako szefa kuchni.

Dalej znajdziemy przepisy. Bardzo różne. Są to w dużej większości dania wykwintne, można by je określić, jako restauracyjne.  Raczej nie takie, które nam przychodzą do głowy, kiedy pomyślimy o gotowaniu z dzieciakami. Przykłady: Miętus w tempurze z ciecierzycą i groszkiem, Tuńczyk z kalarepą, marchwią i jarmużem, Consomme z kurczaka z pieczonymi pieczarkami, Łosoś w panierce z miętą, polentą i malinami, Udko kurczaka z serem brie, Sałatka z papai i awokado z sosem czosnkowym itd. Może tu znajdziecie jakąś ciekawą propozycję na sylwester lub karnawał?

Fajnie by było zobaczyć taką książkę w formie programu kulinarnego.

A tak to wygląda w środku.mali szefowie kuchni książkamali szefowie kuchni książkamali szefowie kuchni książkamali szefowie kuchni książka mali szefowie kuchni (5) mali szefowie kuchni (6) mali szefowie kuchni (7)

 A tu możecie spojrzeć na reklamę książki.

Mali szefowie kuchni

Joseph Seeletso

Wydawnictwo Edipresse

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany