Książki o gotowaniu i o jedzeniu dla dzieci – same hity

Wpis ten powstaje przy okazji zbliżających się Mikołajek i Świąt Bożego Narodzenia i kolejnych pytań od znajomych i czytelników o to, co kupić na prezent dziecku, które lubi gotować. Oczywiście taki prezent możemy sprawić też na urodziny czy z tzw. „bezokazji”. Zawsze dużo serca wkładam w odpowiedź na tak postawione pytanie, ponieważ wiem, że takie wsparcie najmłodszych i trochę starszych na początku drogi pozwala niesamowicie rozwinąć swoją pasję. A tą do gotowania na pewno warto w dziecku rozpalać, bo będzie super przygodą na całe życie. Ja kocham gotować, karmić ludzi, jest to ogromna część mojego życia, uczy mnie doceniać obecność bliskich, być tu i teraz, smakować potrawy i doceniać każdy składnik.

Ale do brzegu, jaką książkę kupić dziecku z zainteresowaniami kulinarnymi albo w celu poszerzenia jego horyzontów smakowych?

W tym wpisie podzielę książki na 4 kategorie: obrazkowe, wiedzowe, z przepisami do samodzielnego gotowania oraz różne inne ciekawe pomysły. Taki podział nie oznacza, że w książkach z przepisami nie są istotne obrazki czy ilustarcje albo, że w tych książkach wiedzowych nie znajdziecie przepisów. Wszystkie treści się trochę przeplatają, ale przyjęłam założenia że element dominujący w książkach decyduje o wrzuceniu jej do danej kategorii, choć sami zobaczycie, że nie wszędzie jest to takie oczywiste.

Książki obrazkowe

Pierwsza kategoria to książki obrazkowe, gdzie najważniejszą rolę odgrywa sama ilustracja i wyszukiwanie różnych elementów. Możemy powiedzieć, że są to książki dla najmłodszych, ale to nie byłaby prawda. Książki obrazkowe są od lat najmłodszych do 110.

  • Przekroje. Owoce i Warzywa.

Wydawnictwo: Nasza Księgarnia

Na rynku pojawiło się już drugie wydanie książki Przekroje Agnieszki Sowińskiej z wierszowanym wstępem Agnieszki Frączek. Jest to książka, która mimo iż obrazkowa porusza wiele kwestii dość skomplikowanych związanych z tym, co tak naprawdę kryje się w warzywach i owocach. Witaminy i składniki mineralne to bohaterowie tej książki. Rodzice szukając z dziećmi w warzywach określonych ludzików sami utrwalają wiedzę lub dowiadują się, gdzie jest witamina C, a zjedzenie czego dostarczy nam więcej potasu. Świetna przygoda. Bestseller.

  • Pampi na talerzu. Jedzenie jest fajne.

Wydawnictwo Znak

Autorki książki Ewelina Godlewska i Marta Piastowska oraz ilustratorka Dorota Tajster prowadzą najmłodszych do Lasu brokułowego, na Pietruszkowy plac budowy lub do Bułkowa. Neologizmy, szalone obrazki i wierszowane opisy zajmą mniejsze dzieci.

  • Gratka dla małego niejadka.

Wydawnictwo Albus

To jest książka wybitna, tak jak jej autorka i ilustratorka Emilia Dziubak. Jest to jedna z moich ulubionych polskich ilustratorek książek dla dzieci. To pozycja wydawnicza, która powinna być również w kategorii książki kucharskie dla dzieci z przepisami, bo znajdziecie tu przepisy na przekąski, zupy, dania główne, desery czy napoje. Obrazki składników są jednak tak sugestywne i piękne, że warto zaprosić nawet małe dzieci do wspólnego oglądania zawartości.  Jest to książka ponadczasowa, o czym może świadczyć sam fakt, że w przyszłym roku będzie świętować 10 urodziny pierwszego wydania! Niektóre strony w książce są przeznaczone do samodzielnego wypełnienia przez dziecko np. Wyjątkowe kanapeczki. Miałam przed tym mały opór, bo nie pozwalam dzieciom rysować po książkach i uczę ich tego od maleńkości, ale tu się ugięłam i mam teraz pamiątkę w książce po 5 latach. Znajdziecie tu warzywa i owoce z oczkami patrzące na Was dość zawadiacko. Ilustracja kompotu z suszonych owoców na Boże Narodzenie może trochę przerażać więc oglądajcie razem z dziećmi.

  • Pora na Kalafiora.

Wydawnictwo Dwie Siostry.

Książka dla maluchów, dużo obrazków. Nauka kształtów, kolorów, różnic. Wszystko przez pryzmat warzyw.

Książki o jedzeniu – wiedza o jedzeniu

Uwielbiam książki o jedzeniu lub o ciele człowieka z okienkami i wiem, że dzieci też. Wbrew pozorom nie jest to formuła idealna dla małych rączek, bo w tych akurat wydaniach kilka okienek właśnie Ci najmniejsi nam wyrwali. Ciekawostki i obrazowość tematu jest niezaprzeczalnie ogromnym atutem i nawet szkolniaki uczące się przyrody chętnie zajrzą do tych obrazkowych książek.

  • Czy wiesz po co jesz?

Wydawnictwo Oleksiejuk

Kolejne ciekawostki o jedzeniu dla dzieci znajdziecie w dwóch książkach Wydawnictwa Zielona Sowa .

  • Skąd się bierze jedzenie?

Wydawnictwo Zielona Sowa.

Jest to książka tłumaczona napisana przez Emily Bone, ilustrowana przez Sally Elford. Dużo bardzo ciekawie przedstawionej wiedzy przyrodniczej dla dzieci. Jak rośnie pomidor, jakie tajemnice skrywają grzyby czy historia mąki to tylko niektóre tajemnice, które odkrywają autorzy. Duże obrazki, przestrzennie pokazane procesy. Wciąga.

  • 101 ciekawostek Jedzenie

Wydawnictwo Zielona Sowa.

Tu od Magdy Malickiej dowiemy się skąd bierze się mąka, miód, mleko. Na ilustracjach Elżbiety Kidackiej znajdziemy wskazówki jakie produkty sprzedaje się w piekarni, jak rosną warzywa i które ich części wykorzystujemy, co znajdziemy na stole w Boże Narodzenie, w Polsce a co w innych zakątkach świata, jakie składniki z jakich kontynentów przyjadą do nas. Trochę brakuje na poszczególnych stronach tytułów, które podsumowują zebranie konkretnych ciekawostek na dany temat na danej rozkładówce. Książkę mogę polecić szczególnie dzieciom wczesnoszkolnym, ciekawostki są krótkie i można próbować czytać je samodzielnie.

  • Simply Happy Kitchen

Wydawnictwo KELIBER

Jest to książka marzenie. Jak zobaczyłam  ją po raz pierwszy to przepadłam. Wiedziałam, że kupiłabym ją sobie nawet jakbym nie miała dzieci. Są to ilustracyjne infografiki o roślinnym jedzeniu. I jest to tak naprawdę książka i dla dzieci, ale przede wszystkim dla dorosłych (mamy tu rozdział np. na temat zdrowej wegańskiej ciąży) Jest to rodzaj publikacji, która powinna być światowym bestsellerem. Wydanie jej też jest piękne – twarda półcienna okładka i grube zabawnie ilustrowane strony.  Przedstawia bardzo kompleksowo zagadnienie diety roślinnej i tłumaczy dostarczając wielu argumentów dlaczego jest ona dla nas dobra. Dowiemy się też wielu ciekawostek i tricków, obalone są mity na temat weganizmu. Poznamy, jaka jest rola błonnika, jakie są źródła wapnia czy żelaza, jak gotować zdrowiej, jak gotować. Są też przepisy, bardzo przyjemne kanapki możecie przyrządzić w rytmie veg. Nie da się tej książki przeczytać na raz, może stać w kuchni i towarzyszyć Wam, kiedy na przykład czekacie aż się ugotuje makaron.

  • Bułka i spółka

Wydawnictwo Multico

Maria Mazur i Aleksandra Ulatowska podeszły do tematu edukacji kulinarnej dla dzieci bardzo kompleksowo. Dużo solidnej wiedzy, ciekawie pogrupowanej tematycznie z dodatkiem rysunków Marty Tęczy to bardzo dobry podręcznik do nauki dzieci podstawowych zagadnień z obszaru wiedzy o jedzeniu. Bohaterem książki jest Zdrowomir, który odkrywa tajemnice świata kuchni i daje dobre rady. O wodzie, o kawie, o herbacie, o kolorach warzyw i owoców, warzywne osobliwości, ciekawostki na temat makaronu, ryżu czy kaszy, mięsa czy ryb. Jak w każdej książce z dawką wiedzy, tu również należy uaktualnić niektóre kwestie np. piramida zdrowego żywienia jest już nieaktualna, ale ogólnie mamy tu naprawdę masę rzeczy do przyswojenia, które są niezmienne i świetnie przedstawione. Warto uzupełnić wiedzę dzieci z tą publikacją.

  • Smakologia

Wydawnictwo Papilon

Ola Plocińska podchodzi do tematów poruszanych w jej książkach z uwzględnieniem wyzwań współczesności. W tej książce jedzenie to zagadnienie historyczne i społeczne. Dowiemy się jakie było prehistoryczne menu, skąd przypłynęły przyprawy, dlaczego jedzenie może być slow, a oliwa sprawiedliwa. Tematy dla dzieci szkolnych. To one będą bardzo zainteresowane tym, co to są produkty rafinowane, jakie produkty mają supermoc, na czym polega kiszenie, co to znaczy lokalność czy sezonowść w kuchni, jak to zrobić żeby włączyć chwasty do swojego jadłospisu i co to są te czerwone robaczki w jedzeniu. Ja takie książki połykam razem z dziećmi. I lubię je mieć. Są po prostu piękne.

  • Zjeść głowę cukru. Ilustrowana historia kuchni nie tylko dla dzieci

Wydawnictwo: Kocur Bury

To książka napisana przez Małgorzatę Kur a zilustrowana przez Małgorzatę Kwapińską. Jest pełna opopwiesćci o różnych aspektach historycznych np. jak jedzono podczas wojny, jak konserwowano żywność, rola i pochedzenie przypraw, co kiedyś się piło. Jest też dużo rozdziałów przedstawiających zagadnienia wg kategorii takich jak: sery na świecie, w warzywniaku, obrzydliwe potrawy, co jada się w kosmosie, jak mówimy na osoby jedzące tylko rośliny, jedzenie dla milionerów. Piękna szata graficzna, bardzo ciemna, taka stonowana, pozwalająca z dużą przyjemnością starszym dzieciom chłonąć ciekawostki. Wiele z tych opowieści po prostu zostaje z dziećmi jako anegdotki do dalszego opowiadania. To jest właśnie sposób na odkrywanie świata przed nimi.

  • Dzieje się je. Mała historia kuchni.  

Wydawnictwo Bajka

Łukasz Madejski w swojej książce bardzo poważnie podszedł do przedstawienia historii kuchni i jedzenia. Mamy tu kolejne rozdziały, które sukcesywnie, krok po kroku pokazują milowe kroki w rozwoju podejścia ludzkości do jedzenia. Oczywiście historyczne ujęcie nie sprawia, że jest to pozycja niewciągająca. Wręcz przeciwnie, znów otoczeni jesteśmy ciekawostkami i rysunkami (Adam Pękalski – ilustracje). To jest książka na tyle zaawansowana w treści, że na pewno dorośli fani gotowania mieliby z niej radość. Dzieci w 4 klasie, zaczynające naukę historii mogą po nią sięgnąć, aby uzupełnić wiedzę i przejść przez historię w bardziej kulinarnym rytmie. Dużo jest tu jednak pojęć, które musimy tłumaczyć dodatkowo więc warto tą przygodę książkową przeżyć razem z dziećmi.

Teraz czas na książki kulinarne z dużą dozą geografii, to trochę takie książki kulinarno-podróżnicze. Możemy podróżować dzięki nim z dziećmi palcem po mapie, a często właściwie językiem lub naszym brzuchem po mapie. Po raz kolejny okazuje się, że edukacja kulinarna jest bardzo dyscyplinarną dziedziną, mamy za sobą wątki przyrodnicze, biologiczne, historyczne czy nawet chemiczne a teraz wkraczamy do bram geografii.

  • Dookoła smaków. Podróże kulinarne szefa Wincentego.

Wydawnictwo Adamada

Szef kuchni zabiera dzieci w podróż po różnych kontynentach. Każdy kawałek świata skrywa ciekawostki dotyczące jedzenia, kultury, zwyczajów. Rozkładówki z informacjami rozkładają się i ukazuje się czytelnikom mapa kontynentu z oznaczonymi punktami kulinarnej podróży. Na końcu jest umieszczona w oddzielnej kieszonce mała książeczka z przepisami. Dużo ciekawostek i ciekawa forma. Jest to książka tłumaczona i napisana przez Štěpánka Sekaninová, zilustrował ją Jakub Cenkl.

  • Atlas smaku.

Malerba Giulia, Sillani Febe

Wydawnictwo Oleksiejuk

To książka wielka (w sensie dosłownym) i piękna, oczywiście pierwsze skojarzenie będziecie mieli do książki Mapy Mizielińskich i słusznie, bo to ta sama formuła, tylko tu mamy ciekawostki, symbole i miejsca związane tylko z kulturą kulinarną. Na prezent znakomita.

Książki z przepisami

To kategoria bardzo bliska memu sercu, bo to właśnie gotowanie z dziećmi daje największą moc, która sprawia, że doświadczają kuchni i jedzenia na serio.

  • Wielkie gotowanie na ulicy Czereśniowej.

Wydawnictwo Dwie Siostry

To cudowna książka. Jedna z moich ulubionych. Więcej o niej tu.

  • Gorączka lodu gotujemy pełną parą z Katarzyną Błażejewską-Stuhr Katarzyna

Wydawnictwo Zielona Sowa

Książka dla miłośniczek i miłośników Krainy Lodu, ale nie tylko. To jest po prostu bardzo dobra książka kulinarna dla dzieci. Przepisy są zdrowe i smaczne. Do zrobienia przez dzieci albo z ich pomocą. Książka ma ilustracje z filmu, ale i zdjęcia poszczególnych etapów przygotowywania dań. Autorka jest dietetykiem i mamą,  przedstawia dzieciom bardzo fajne podejście do tematu edukacji żywieniowej we wstępie. Dowiemy się w tej publikacji, jak wyhodować kiełki i jak zrobić domową granolę. Jest pełno przepisów na każdy z 5 posiłków. Wege burgery, frytki z warzyw, zupy, batony musli, babeczki owsiano-bananowe, sałatka szaszłyk. Nudy nie ma. Książka chyba powoli znika z rynku więc warto po nią sięgnąć.

  • Przy ulicy Ogrodowej 10. Rodzinne przepisy z czterech stron świata

wydawnictwo: Zielona Sowa

Książka autorstwa Felicita Sala jest to spacer po kamienicy, od mieszkania do mieszkania. W każdym z pomieszczeń mieszka ktoś z innej kultury, który pokazuje jak zrobić tradycyjne danie z jego kraju. Jest guacamole, sola w panierce, spaghetti w pomidorach, dahl na mleku kokosowym, baba ganoush, klopsiki, zielony ryż. Cały budynek pachnie smakowicie a na koniec wszyscy sąsiedzi przynoszą sowje dania i siadają do wspólnej uczty. Jedyne czego mi brakuje w tej książce to informacje z jakiego kraju pochodzą dani mieszkańcy, bo musimy się tego domyślać. Poza tym książka jest pięknie zilustrowana, przepisy są opisane sprawnie, a na ilustracjach narysowane ich składniki. Na pewno spodoba się i dorosłym i dzieciom.

  • Gotuj z Alą i Antkiem. Książka kucharska dla dzieci

Dziewczyny z Alanatkowe BLW – Joanna Anger Anna Piszczek – zrobiły książkę dla dzieci od siebie i od swoich dzieci. To bardzo działa, kiedy gotujesz z rówieśnikami. Ja w to wierzę najbardziej. Mama też jest fajna do pomocy, albo tata, z którym się buszuje po kuchni, ale pogotować z kolegą czy koleżanką? To jest super psychologicznie skuteczne, przecież w końcu koledzy chcą mieć często takie same zabawki, czyż nie? Wykorzystajmy mechanizm naśladownictwa w dobrym kierunku i niech dzieci gotują z Alą i Antkiem.

  • Leniwy Pieróg

Wydawnictwo Bona

To przepisy wegetariańskie Agaty Dobrowolskiej z kuchni polskiej podkręcone ciekawymi modyfikacjami. Warto spojrzeć też na bardzo ciekawe ilustracje. Przyjemne dla oka i brzucha.

  • Mama alergika gotuje

Bardzo podoba mi się ta książka pod względem grafiki i  oznaczeń przyjaznych małym kucharzom. Katarzyna Jankowska to specjalistka od alergików i kuchni. Przepisy są właśnie dla alergików, ale nie tylko, jest tu po prostu bardzo dużo fajnych i zdrowych dań. Są rysuneczki potrzebnych sprzętów, są porady od dietetyka, oraz mini rysunki co znajduje się dobrego w danej potrawie np. błonnik, witamina A czy potas. Są wierszyki o warzywach, są sylwetki gotujących z nami bohaterów. Jest to solidna i gruba pozycja. Ma nawet naklejki gwiazdek, którymi oceniamy smak danej potrawy.

  • Wszyscy jedzą naleśniki. Książka z przepisami.

Wydawnictwo Druganoga.

 Autorki książki – Agata Loth-Ignaciuk, Rozala Bisek-Szladowska – pokazują nam naleśniki z całego świata. Ja uwielbiam placki i naleśniki więc jest to pozycja dla mnie stworzona. Dzieci też to lubią, więc można poszerzać w ten sposób ich horyzonty kulinarne. Pomysł na książkę (i na okładkę) świetny, naleśniki łączą, wprowadzają do całego domu mocny zapach i poczucie miłej wspólnoty. Jestem na tak.

  • Ale pycha.

Wydawnictwo Dwukropek

Książka, która ma super strukturę, dzieci chętnie komponują z niej menu. Bawią się nią w czasie zabaw w restaurację.

Na koniec książki inne, czyli bardzo nowatorsko patrzące na temat kuchni.

  • Jest moja ukochana seria kryminalistyczna Moniki Oworuszko wydawnictwa Mobuki – Walenty i spółka. Poczytacie TU. Do kupienia w całości, w komplecie na stronie wydawnictwa i na stronie Fundacji Szkoła na Widelcu.
  • Są też piękne wiersze Wandy Chotomskiej z ilustracjami Emilii Dziubak, ale niestety już nie do kupienia. Można szukać w bibliotekach. Tu do obejrzenia.

Lista będzie aktualizowana, bo już wiem o super nowościach, które nadchodzą.

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany