O książce dowiedziałam się przez przypadek, gdy zauważyłam na FB, że koleżanka się zapisała na jakieś warsztaty z Kastorem. W tle była też nazwa kulinarne, a to od razu wzmaga moją czujność.
Warsztaty z okazji premiery książki „Kastor piecze” autorstwa Larsa Klintinga zorganizowała świetna księgarnia, którą na pewno wiele z Was zna Księgarnia Badet. Dzieciaki czytały książkę, rysowały i przygotowywały wafle oraz zdrowe koktajle.
Ale kto to ten Kastor? Jest to bóbr, który wiele potrafi, a dzieci mogą się również wiele nauczyć razem z nim. Najpiękniejsze w książeczce są ilustracje, a że jest to książeczka do czytania dla małych szkrabów to na pewno będą zadowolone. Ja uwielbiam książki dla dzieci i nie ukrywam, że szata graficzna jest podstawowym kryterium wyboru lektury. Tu ilustracje pokazują kuchnię w bardzo ciepły, subtelny mleczno-pastelowy sposób. Dzieci zobaczą podstawowe sprzęty kulinarne, a to okazja do tzw. „dopowiadanek” (lubimy czytać książkę tak, aby rodzic zawieszał głos i dał dokończyć zdanie dziecku słowem, które jest ono w stanie odgadnąć z kontekstu).
Retro klimacik w kuchni, obłupana miska do mieszania składników i oczywiście zeszyt z przepisami babci to miłe dla oka i ucha atrakcje. Wszystkie mamy gotujące, rozkochane w pastelowych akcesoriach kulinarnych, będą na pewno ilustracjami zachwycone.
No, ale przecież oni w tej książce gotują! A konkretnie – pieką. No to my również zakładamy fartuszki i zabieramy się do roboty. Upieczcie z nami babkę Kastora.
Przepis na babkę Kastora
źródło: Kastor piecze autorstwa Larsa Klintinga
75g masła
1 szklanka cukru
2 jaja
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
0,5 szklanki mleka
(bułka tarta do wysypania blaszki)
Masło rozpuszczamy. Studzimy troszkę.
Cukier i jaja ucieramy w mikserze, w makutrze, co kto ma i lubi. I co lubią dzieci!
Mleko i masło mieszamy w miseczce – mokre składniki. Mąkę, mieszamy z proszkiem do pieczenia i z cukrem waniliowym – suche składniki. Wszystkie składniki dorzucamy do miksera (makutry). Gotowe.
Wlewamy do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą na 35 min na 175 stopni.
Jest fajnie i dużo przelewania i mieszania, co maluchy lubią, ale naprawdę to proste ciasto. Taka ucierana babka. Kastor robi ją w blaszce na biszkopt, ale my w tradycyjnej blaszce na babkę z kominem. Można zmniejszyć ilość cukru (bo dość słodka) i polać polewą np. czekoladową.
Smacznego!
Kastor Piecze
Larsa Klintinga
Wydawnictwo Media Rodzina
Są też części Kastor majsterkuje i Kastor uprawia fasolkę. Może na tą drugą też się skusimy.
Zostaw odpowiedź