Co jakiś czas będziemy podrzucać też propozycje książkowe, które nie są skierowane bezpośrednio do dzieci a do rodziców gotujących i karmiących swoje skarby.

Gotowanie. Karmienie. Dbanie. Troska. Codzienność. Sens. Małe radości. Odkrywanie. Razem. Szczęście.

Taki łańcuch myśli niech prowadzi wszystkich tych, którzy wierzą, że gotowanie dla rodziny i z rodziną ma sens. A przywiązywanie wagi do tego, czym karmimy naszych bliskich ma znaczenie.

przepisy dla dziec

Mamy, które są autorkami dziś polecanych pozycji książkowych na pewno w to wierzą.

1. Zamień chemię na jedzenie. Julita Bator.

Zamień chemię na jedzenie recenzja

Ta książka rozpoczęła rewolucję w wielu domach. Na tylnej okładce w miejscu obok ceny jest napis: „Książka tańsza od antybiotyku”. I oto właśnie tu chodzi. Autorka bardzo długo walczyła z chorobami dzieci i oddawała aptekarzom pół swojej pensji. Udało jej się to zmienić dzięki zmianie sposobu odżywianie i kupowania żywności. Najpierw Julita Bator opowiada krótko swoją historię -Przypadki strapionej matki a później już same konkrety, czyli rozdział Żywność – instrukcja obsługi. Jest też część o Brzydkich wyrazach takich jak: cukier i mleko&co. Każdy produkt jest powalony na łopatki i przeanalizowany – kasze, warzywa i owoce, jajka, mięso, wędliny, ryby, konserwy, produkty instant, soki, przetwory, probiotyki. To jest poradnik z prawdziwego zdarzenia w tabelkach macie podane złe dodatki do żywności, a w punktach porady dotyczące konkretnych grup produktów.

W książce znajdziecie 83 przepisy dla dzieci, dla rodziny, które nie trują, a leczą duszę mamy (spokojnej o zdrowie dzieci) i ciało całej rodziny: koktajl „śmiejący się goryl”, razowe ciasteczka, domowy proszek do pieczenia, zakwas buraczany, ogórki małosolne itp.

Zdjęć nie załączam, bo książka nie jest jakoś specjalnie graficznie dopracowana. Zwykła książka do torebki (do czytania w każdej wolnej chwili), lekka, miękka, w klasycznym rozmiarze.

A tu krótki filmik od autorki.

Jest też druga część z nowymi przepisami, ale to jeszcze przed nami. Tam kolejne przepisy i tym razem apetyczne zdjęcia.

Zamień chemię na jedzenie.

Julita Bator

Wydawnictwo Znak

1. MAG Mama alergika gotuje, czyli Katarzyna Jankowska w akcji. W skrócie, jak sama opisuje swoją stronę na FB to:

Zdrowa kuchnia bez alergenów: mleka, jajek, soi, orzechów, selera, kakao, miodu. Także dania wegańskie i bez glutenu.

Mama alergika gotuje recenzja

Oprócz strony www, która jest kopalnią pomysłów na zdrowe dania, MAG wydała już dwie książki z przepisami: Mama alergika gotuje. Tradycyjnie i Mama alergika gotuje. Na Wyjątkowe okazje. Nie są to książki tylko dla alergików, jest tu dużo ciekawych pomysłów na codzienne, a w drugiej części i niecodzienne dania.  Na wstępie jednak dostajecie mnóstwo dobrze usystematyzowanej wiedzy w pigułce o jedzeniu.

W MAG. Tradycyjnie znajdziecie krok po krok rady dla tych, którzy dowiedzą się, że alergia to od dziś ich chleb powszedni. Przeczytacie, jak stosować dietę eliminacyjną. Jest super ściąga pokazująca, jak radzić sobie z gotowaniem, kiedy dany składnik musimy (lub chcemy – przydatne dla wegan) wykluczyć z diety. Przykładowo mleko, jajka, orzechy, pszenica i gluten, ryby. Kilka słów znajdziecie również o uczulających dodatkach do żywności i o tym, gdzie kryje się cukier w produktach. Jak ciągle podkreślam, wiele z tych porad przyda się każdemu rodzicowi, nie tylko alergika. Jeżeli nie chcecie podawać dziecku nabiału lub dziecko nie chce go jeść, dowiecie się też w jakich produktach szukać wapnia. MAG wskaże Wam też, gdzie szukać magnezu, żelaza oraz jakie jest dzienne zapotrzebowanie na te składniki w diecie malucha.

Cała książka podzielona jest na podrozdziały: śniadania, zupy, dania z warzywami, dania z mięsem, dania z owocami, desery, dodatki.

mama alergika gotuje recenzja 01 mama alergika gotuje recenzja 01 (1) mama alergika gotuje recenzja 01 (2) mama alergika gotuje recenzja 01 (3) mama alergika gotuje recenzja 01 (4)

Druga książka – MAG na wyjątkowe okazje rozpoczyna się od ogólnych Dobrych Rad w żywieniu rodziny, są tabelki z produktami bezglutenowymi, glutenowymi, urządzeniami, które przydadzą się w kuchni (np. dlaczego ważny w diecie alergika będzie młynek do kawy?). Uzupełnieniem części pierwszej są dane dotyczące źródeł witaminy D, cynku i kwasów omega 3 w diecie alergika. I wspaniałe kilkanaście stron o Magicznych produktach, czyli tzw. superfoods. Jest między innymi sorgo (u nas często w sałatkach), tapioka, orkisz, karob, inulina, czarnuszka itd.

MAG. Wyjątkowe okazje to: wypieki, Boże Narodzenie, Wielkanoc, Tłusty Czwartek, Urodziny, Fast Food, Dodatki.

Zajrzyjcie, jak to ślicznie wygląda i zachęca do marszu do kuchni. Oczywiście maluchy i te starsze dzieci mogą i powinny pomagać.

mama alergika gotuje recenzja 01 (8) mama alergika gotuje recenzja 01 (9) mama alergika gotuje recenzja 01 (10)

mama alergika gotuje recenzja

Mama alergika gotuje. Tradycyjnie.

Mama alergika gotuje. Na wyjątkowe okazje.

Katarzyna Jankowska

Wydawnictwo Edipresse

3. Odżywianie dzieci mądre i zdrowe. Porady mamy dietetyczki to książka, którą recenzowaliśmy tu. Warto zajrzeć do niej już,  jak jesteście w ciąży.

 odżywianie dzieci

Katarzyna Błażejewska

Odżywianie dzieci mądre i zdrowe  Porady mamy dietetyczki

Wydawnictwo Buchmann Sp. z o.o

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany