Znacie dziecko, które nie lubi bananów a wsuwa chrupiące owady? A takie, które nie tknie żółtego sera  a wsunie porcję śledzika? Nie? To macie okazję poznać. Dziś Foodziaki gotują z Leo i Leą. A rodzice Kinga i Michał trochę pomagają. Często jest tak, że rodzice, którzy lubią podróżować, lubią też gotować i poznawać nowe smaki i starają się zaszczepić to swoim dzieciakom. Tak jest i tym razem. Sprawdźcie, jak ciekawie, odkrywczo, podróżniczo, ale często też domowo jest u tej rodzinki leoleablog.com.

Można z nimi dobrze ugotować i trochę świata zobaczyć. Oczywiście wszystko RAZEM. Rodzinnie.

Leo i Lea 02

dzieci gotują  Leo i Lea 03

A co na to mama Kinga?

Co Cię najbardziej wkurza, gdy gotujesz z dzieckiem i dlaczego mimo to razem szalejecie w kuchni?

Wkurza mnie myśl że to „zaraz” się skończy a dzieciaki wyfruną z domu, z kuchni tak dla mnie ważnej… Dla równowagi psychicznej zacznę biegać po domu i rozsypywać mąkę po podłodze i zalepiać kontakty ciastem pierogowym. A tak bardziej serio… Denerwuje mnie dosypanie curry do ciasta czekoladowego i wkładanie wałka pomiędzy mieszadła miksera na obrotach nr 10. A dlaczego wciąż broimy w kuchni? Bo takie wartości przekazała mi moja babcia… Tam gdzie kuchnia… Tam i rodzina!

Co Twojemu szkrabowi sprawia największą radość przy wspólnym gotowaniu?

Na 100% NIE będzie to smak! Coś ma wyrosnąć, zrumienić się, zastygnąć i ma być jak najbardziej podobne do dzieła MAMY… Reszta się nie liczy. Następuje komisyjne porównanie potraw i taniec radości jak ich dzieła zostają pomylone z moimi!

Czego ostatnio nowego nauczył się maluch w kuchni?

Mole spożywcze są jadalne! Lea zachęcona grillowanymi świerszczami i larwami jedwabnika nie ma zahamowań. Leo świetnie wykraja pierogi okrągłą foremką do piaskownicy. Obydwoje przy okazji gotowanie świńskich serc „liznęli” trochę wiedzy z dziedziny anatomii zwierząt.

O czym rozmawialiście razem robiąc ostatnio coś razem w kuchni?

O następnych podróżach! O tym co będziemy jeść… A dokładnie co się na świecie zawija w ciasto pierogowe i gdzie trzeba pojechać aby tego spróbować. Aaa… i że świnki morskie są przysmakiem w Peru.

 Jakie najczęściej czynności powierzasz dziecku podczas przygotowania posiłków?

Wałkowanie, wlewanie wymierzonych proporcji płynów, obsypywanie mąką stolnicy i ciasta, krojenie warzyw (specjalnym nożem), smarowanie masłem pieczywa, rwanie sałaty, mycie warzyw i owoców, wylizywanie masy z mieszadeł, łamanie tabliczki czekolady na części ;) sprzątanie po sobie.

No i czas na przepis. Tym razem nie będzie bardzo łatwo. Ale skoro dzieci dają radę….:-)

Leo i Lea przepis 01 Leo i Lea przepis 02

 dzieci gotują

Leo i Lea 04

Jak poznałam duet małych kucharzy – Leo i Lea, to od razu pomyślałam, że można im polecić książkę dla odważnych dzieci –  „próbujących i gotujących” – To wszystko pyszne.

Autorką wszystkich zdjęć (przed foodziakowymi przeróbkami) jest Kinga z www.leoleablog.com.

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany